Çocukların Çevrimiçi Güvenliği İçin Önlemler
CNN Türk’e konuşan Bakan Uraloğlu, çocukların çevrimiçi dünyada karşılaşabilecekleri risklere dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:
“Çocuklar, masumane bir şekilde oyun platformlarına giriş yapabiliyor. Ancak burada sanal kumar, cinsel içerikler ve akran zorbalığı gibi tehlikelerle karşılaşabiliyorlar. Bu nedenle, içerik çıkarılmasını genel olarak değerlendirmek zorundayız. Çocuklara yönelik daha güvenli bir çevrimiçi ortam oluşturmayı amaçlıyoruz.”
Sosyal Medya Platformlarına Sorumluluk
Yeni düzenlemeyle birlikte, sosyal medya platformlarına kullanıcı yaşlarının doğruluğunu tespit etme yükümlülüğü getirilecek. Bakan Uraloğlu, yapay zeka teknolojisinin kullanıcı davranışlarından ve yönelimlerinden yaş tahmini yapabileceğini belirterek, “Yapay zeka, kullanıcının yaşını tespit edip, yaş uygun değilse erişimi engelleyecek. Bu bir sansür değil, çocukların güvenliğini sağlamak için bir önlem” dedi.
Gece Saatlerinde Kısıtlamalar
Düzenlemede, oyun ve sosyal medya erişiminde saat kısıtlamaları da gündemde. Gece 23.00 ile sabah 06.00 arasında çocukların bu hizmetlere erişiminin engellenmesi planlanıyor. Bakan Uraloğlu, bazı ülkelerde benzer uygulamaların kamu kurumlarında ve çalışanlar için devreye alındığını ifade etti.
Sosyal Medya Kullanımında Türkiye Zirvede
Türkiye’nin sosyal medya kullanımında dünya ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Dünyada günlük sosyal medya kullanım süresi 6,5 saatken, Türkiye’de bu süre 7 saat. Nüfusumuzun 75 milyonu aktif sosyal medya kullanıcısı” dedi.
Düzenleme 2024’te Hayata Geçebilir
Bakan Uraloğlu, taslağın henüz kesinleşmediğini ancak önümüzdeki yıl içinde düzenlemenin yürürlüğe girebileceğini belirtti. Görüş alışverişlerinin devam ettiğini vurgulayan Uraloğlu, bu sürecin çocukların çevrimiçi güvenliğini artırmayı hedeflediğini ifade etti.