Biyografi Akademisi’nde Milli Mücadele Kahramanı Kazım Karabekir’in İzleri
Karaman’da Öğretmen Akademileri Kapsamında Kazım Karabekir Paşa Anıldı
Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından Öğretmen Akademileri çatısı altında yürütülen Biyografi Akademisi, şehrin kültürel ve tarihi zenginliklerini öğretmenlerle buluşturmaya devam ediyor. Bu haftaki etkinlikte, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alaattin Uca, İstiklal Savaşı’nın unutulmaz kahramanlarından ve Karaman’ın gururu olan Şark Komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın hayatını, millî mücadeledeki yerini derinlemesine ele aldı.
Gazi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa katılanları selamlayarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Alaattin Uca, tarihe yön vermiş şahsiyetlerin genç nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti. “Büyük milletler, nüfus çoğunluğuyla değil, tarihe yön vermiş kahramanlarıyla büyük olur.” diyen Alaattin Uca, Kazım Karabekir Paşa’nın çok yönlü bir şahsiyet olduğunu belirtti.
“Çanakkale Savaşı’nın tüm yönlerini yaşamış bir kahramandır.”
Uca, “Kazım Karabekir Paşa, Türk milletinin yetiştirmiş olduğu önemli şahsiyetlerden biridir. Çok yönlü bir kişiliğe sahiptir. Balkan dağlarında çetelerle savaşan bir subaydır. Çanakkale de her türlü zorlukla karşılaşmış ve Çanakkale Savaşı’nın tüm yönlerini yaşamış bir kahramandır. Doğu cephesinde olduğu Ermenilere karşı yapmış olduğu başarılı bir harekât ile Ermenileri mîsâk-ı millî sınırları dışına atan bir kahramandır. Şark Fatihi unvanına sahip bir komutandır. Millî Mücadele yıllarında ‘Bütün kolordumla emrinizdeyim.’ diyerek Gazi Mustafa Kemal’in yanında yer almasıyla ve millî mücadelenin kazanılmasında çok önemli bir yere sahip olan bir kişidir. Aynı zamanda Gümrü Anlaşması’nı ve Kars Anlaşması’nı imzalayan bir diplomattır.” dedi.
“Kalemini kılıç gibi kullanan bir yazar, şair, fikir adamı ve binlerce yetimin babasıdır.”
“Siyasette, ekonomide, kültürel faaliyetlerde Kazım Karabekir Paşanın etkin rol aldığını görüyoruz.” diyerek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Alaattin Uca, “Millî Mücadele meclisinde Edirne mebusudur. İzmir İktisat Kongresine başkanlık edecek kadar ekonomi bilmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında muhalif bir siyasetçidir. Kalemini kılıç gibi kullanan bir yazar, şair, fikir adamı ve binlerce yetimin babasıdır. Keman ve piyona çalan yazdığı şiirleri besteleyen bir sanatkârdır. Rusça, Almaca, Bulgarca dillerine vakıf bir entelektüeldir. Kısacası Kazım Karabekir Paşa, çok farklı alanlarda kendisini yetiştirmiş bir kişidir.” diye konuştu.
Kazım Karabekir Paşa’nın Hayatından Önemli Kesitler
Prof. Dr. Uca, konuşmasında Kazım Karabekir Paşa’nın yaşamına dair ilginç detaylara da yer verdi. Paşa’nın 1882 yılında İstanbul’da doğduğunu, Fatih Askerî Rüştiyesi ve Kuleli Askerî İdadisi’nde eğitim gördüğünü belirtti. Harbiye ve Harp Akademisi’nden mezun olduktan sonra orduda kurmay yüzbaşı olarak görev yapmaya başlayan Karabekir’in, Balkan Savaşları ve Çanakkale’den Erzurum’a uzanan hizmetlerini anlattı.
Programın sonunda Prof. Dr. Alaattin Uca, öğretmenlerin Kazım Karabekir Paşa hakkında sorduğu soruları yanıtladı. Öğretmen Akademileri İl Koordinatörü Rukiye Yılmazer, günün anısına Prof. Dr. Alaattin Uca’ya teşekkür ederek hediye takdiminde bulundu.