Karamanoğlu Beyliği dönemi mimarisi, 13. ve 14. yüzyıllarda Anadolu’da inşa edilmiş önemli eserleri içeren Türk-İslam mimarisi içinde özgün bir yere sahiptir. Bu dönem, Selçuklu mimarisinin etkilerini taşısa da, İlhanlı etkisi de görülmüş ve bölgesel özelliklerle de farklılaşmıştır. Bu sebepten dolayı Sanat tarihçilerin dikkatini çekmiş ve çeşitli dönemlerde uzmanlar Karamanoğlu eserlerini incelemek için şehrimizi ziyaret etmişler ve bazı kayıtlar tutmuşlarıdır.
Türkiye’nin onarım ve restorasyon alanlarında uzmanlaşmış ilk yüksek mimarlarından biri olan Ali Saim Ülgen’de Karaman da çalışmalar yapmış önemli isimlerden birisi. Ülgen; Hatuniye Medresesi, Aktekke Camii, Siyahser Camii, İbrahim Bey İmareti gibi bir çok eseri incelemiş ve notlar alıp fotoğraflamış.
Ülgen’in çalışma notları arasında bulunan bir fotoğraf var ki hayli dikkat çekici. Fotoğrafta görülen Mihrapta Selçuklu tarzında yazıldığı anlaşılan sülüs gözükmektedir. Fakat ilginç olan şu ki mihrabın önüne bir duvar çekilmiş ve fotoğrafın arkasına hem günümüz latin harfleri hem de Osmanlıca harflerle ‘Karaman da açılmak üzere olan kapı ‘ şeklinde not düşülmüştür. Bu durumun başka bir örneği Karaman da hiçbir dini yapıda yoktur.
Bu fotoğraf bazı soruları aklımıza getirmektedir.
⦁ Neden Mihrabın önü kapatılmıştır ?
⦁ Araştırdığımız kadarıyla bu mihrap şu anda Karaman da bulunmamaktadır. Öyle ise nerededir ?
⦁ Hatuniye medresesin de kayıp bir mihrap olduğu söylentisi vardır. Acaba bu mihrap Hatuniyenin kaybolan mihrabı mıydı ?
Bu haberin amacı öncelikle böylesine güzel bir eserin nerede olduğunu bulabilmek ve eğer Karaman da değilse de ait olduğu yere getirilmesini sağlamaktır.
Not : Bu konuda bilgi sahibi olan var ise lütfen Karaman Ulak WhatsApp Hattı üzerinde iletişime geçebilir.