Karamanımızın binlerce yıllık tarihine tanıklık eden Karadağ Binbirkilise kültürel mirası, tam anlamıyla ve geniş kapsamlı olarak en son 1907 yılında arkeolog ve meşhur İngiliz ajanı Gertrude Bell ile arkadaşı arkeolog William Ramsay tarafından çalışılmış ve “The Thousand and One Churches” (Binbir Kilise) adlı meşhur kitabı yayınlanmıştır. Bu tarihten sonra dünyaca ünlü Bizantolog Prof. Dr. Semavi Eyice, 1971 yılında “Karadağ (Binbirkilise) ve Karaman Çevresinde Arkeolojik İncelemeler” adında önemli bir yayın daha çıkarmıştır. Bunların dışında münferit bazı çalışmalar yapılmış olsa da, kayda değer ve kapsayıcı bir bilimsel çalışma 106 yıl boyunca gerçekleştirilmemiştir.
2022 yılında, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü hocalarından Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu (Semavi Eyice’nin öğrencisi) başkanlığında oluşturulan ve çok farklı disiplinlerden gelen akademisyenlerden oluşan bir ekip, Kültür Bakanlığı’na “Karadağ Binbir Kilise Yüzey Araştırması” için başvuruda bulunmuş; ancak 6 Şubat depreminin ardından kısıtlanan bütçeler nedeniyle izin alınamamıştır.
2023 yılında, Kartap Karaman Tanıtım ve Turizm Derneği’nin öncülüğünde Bifa Bisküvi A.Ş., Duru Bulgur Gıda San. A.Ş., Doğuş Turizm (Ali Irılmazkol), Karaman Belediyesi, Saray Bisküvi A.Ş., Landa Kadın Kooperatifi, Ugi Reklam Tanıtım Ltd. Şti. ve Yurtsever Grup şirketleri, yüzey araştırmasının bütçesinin tamamını karşılamayı taahhüt ederek tekrar izin için Kültür Bakanlığı’na müracaatta bulunmuşlardır. 2023 yılı içinde izin çıkmamış ve 22., 23. ve 24. dönem Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün’e konu iletilmiş, destek talebinde bulunulmuştur. Mevlüt Akgün, konuyu ilk andan itibaren ciddiyetle takip etmiş ve Bakanlıktan herhangi bir bütçe talep edilmediğini, bütün bütçenin Karamanlı işadamları ve Karaman Belediyesi tarafından karşılanacağını bildirerek kısa sürede “Karadağ Binbir Kilise Yüzey Araştırması” için izin alınmasını sağlamıştır.
2024 yılında, onlarca akademisyenin katılımıyla 2. etabı gerçekleştirilen “Karadağ Binbir Kilise Yüzey Araştırması” izni için gerekli işlemlerin tamamlanmasında siyasi ve bürokratik anlamda desteğini esirgeme miştir.
Bu yüzey araştırmasının, öncelikle Karaman’ın kültürel mirasının korunması ve kent tarihine binlerce yıldır tanıklık eden bu bölgenin titizlikle çalışılarak bütün koruma önlemleri ve envanterleri çıkarıldıktan sonra şehrimizin turizminde lokomotif görevi göreceği aşikardır. Dünya çapında bilinirliği çok yüksek olan, ayrıca turizm ve kent tarihi açısından böylesine potansiyel bir bölgenin şu ana kadar nitelikli ve kapsamlı bir şekilde çalışılmamış olması ve her geçen gün bu kıymetli bölgenin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması büyük bir kayıp olacağı için, bu yüzey araştırmasının başlamış olmasının önemi çok büyüktür.
Bu yüzey araştırmasının Karaman için önemini bilen ve desteklerini esirgemeyen bütün kurum, kuruluş ve şahıslara teşekkür etmeyi bir borç biliriz.